ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αγωγές κατά του Δημοσίου ετοιμάζονται να καταθέσουν οι εκπαιδευτές των δημόσιων ΙΕΚ της χώρας, σε περίπτωση που δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα έως το τέλος Ιουνίου.
Σε αναγκαστική ομηρία βρίσκονται περίπου 7.500 ωρομίσθιοι καθηγητές σε όλη τη χώρα, που απασχολούνται στα 92 εναπομείνοντα δημόσια ΙΕΚ. Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 35 μήνες, καθώς από το 2008 δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το συνολικό ποσό των οφειλών που ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ!
Μάλιστα, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για την καταβολή των δεδουλευμένων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να παραμένουν με τα χέρια δεμένα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προ τεσσάρων μηνών είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την καταβολή των δεδουλευμένων από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ώστε η σχετική διαδικασία αποπληρωμής του κύριου όγκου των οφειλών του ΟΕΕΚ να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου. Για την επίσπευση, μάλιστα, της διαδικασίας πληρωμής είχαν συσταθεί ομάδες εργασίες, οι οποίες θα απασχολούνταν αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό.
«Από το Σεπτέμβριο του 2010 το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει μια σειρά από δελτία Τύπου, με τα οποία δίνονταν ανά μήνα η υπόσχεση ότι θα πληρωθούμε. Εμείς, όμως, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνησης Εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ, Δημήτρης Χαριλάου, επισημαίνοντας ότι η οφειλή σε κάθε εργαζόμενο υπολογίζεται περίπου στις 5.000 – 8.000 ευρώ κατά μέσο.
Χρέη του ΟΕΕΚ
Οπως εξήγησε, οι οφειλές προς τους εκπαιδευτικούς αφορούν χρέη του ΟΕΕΚ, τα οποία έχει επωμιστεί πλέον το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται ότι με την κατάργηση του ΟΕΕΚ το Δεκέμβριο του 2010 (υπό την εποπτεία του οποίου ήταν τα ΙΕΚ), οι οικονομικές υποχρεώσεις του μεταφέρθηκαν, βάσει νόμου, στο υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στο ΙΔΕΚΕ.
«Σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν οι οφειλές έως το τέλος Ιουνίου, θα προχωρήσουμε σε αγωγές κατά του Δημοσίου για να εξασφαλίσουμε τα χρήματά μας», πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου.
Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Παιδείας, οι καθυστερήσεις οφείλονται στα προβλήματα πληρότητας των δικαιολογητικών και στη διαδικασία εκκαθάρισης δαπάνης που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών. Πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα πρώτα δικαιολογητικά δαπανών από το υπουργείο, τα οποία ελέγχονται και αποστέλλονται για εκκαθάριση στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) , ενώ μετά τον έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας της δαπάνης από την ΥΔΕ υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκπαιδευτικών.