Κατηγορίες εναντίον 24 ατόμων με την κατηγορία της απάτης απήγγειλε ο ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός για την υπόθεση των αποζημιώσεων σε «εκπαιδευτές» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 18 Απριλίου, μεταξύ των «ευεργετηθέντων», από το σύστημα αποζημιώσεων, «εκπαιδευτών» του ΟΕΕΚ περιλαμβάνονταν συγγενείς και συνεργάτες πρώην κυβερνητικών στελεχών αλλά και παραγόντων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τις Βρυξέλλες, ο φάκελος με στοιχεία από τα δύο πορίσματα της έρευνας, που είχε διενεργηθεί από τους επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μπούτο και Π. Κουτελάκη το 2003 και το 2006, διαβιβάσθηκε στην υπηρεσία για την πάταξη της ενδοκοινοτικής απάτης (OLAF), καθώς ένα μέρος των δαπανών καταβλήθηκε από τις λεγόμενες επιλέξιμες δαπάνες του Β΄ ΚΠΣ.
Οι έλεγχοι αφορούσαν:
- Το διάστημα 1997-2002 και τον τρόπο διαχείρισης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων τα τελευταία 15 χρόνια.
- Τις προκηρύξεις πολλών διαγωνισμών αλλά και αποφάσεις ανάθεσης, όπου δεν γίνεται λόγος στα απαιτούμενα προσόντα των επιμορφωτών, αλλά στα... «προσόντα» της υποδομής του χώρου των σεμιναρίων. Έτσι, ένα τετραήμερο σεμινάριο στον Βόλο κόστισε -τότε- 111 εκατομμύρια δραχμές, ενώ 4,1 εκατ. δραχμές δόθηκαν για την αποζημίωση επτά εισηγητών (σ.σ.: πάνω από 500.000 δρχ. αμοιβή για κάθε έναν εισηγητή!).
- Πολλούς εισηγητές που ήταν υπάλληλοι του Οργανισμού που αξιολογούσαν-ανέθεταν σεμινάρια. Έτσι, σε στελέχη του Oργανισμού καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 50-100.000 δρχ. ανά ώρα (!) αντί 12.000 δραχμών που προέβλεπε ο νόμος...
- Εισηγητές/εισηγήτριες που απασχολούνταν εικονικά και είχαν κατά το πόρισμα και δεύτερη εργασία στο Δημόσιο. Ο Κ. Τ. έλαβε εκτός των τακτικών αποδοχών του (418.000 δρχ.) άλλες 755.000 δραχμές έκτακτων αμοιβών μολονότι απουσίαζε στο εξωτερικό τις μισές ημέρες του μήνα. Δεν διέθετε κατά το πόρισμα των επιθεωρητών τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα ούτε προσκόμισε δικαιολογητικά για αυτά. Η υπάλληλος Α. Σ. - Α. δίδασκε 17 (!) διαφορετικά αντικείμενα με… απολυτήριο γυμνασίου και εισέπραττε για απογευματινή απασχόληση, αποζημίωση μέχρι και 124 ώρες (!!!) τον μήνα. Οι αμοιβές της τον Νοέμβριο του 1997 ήταν 920.000 δραχμές. O Δ. Α., πρώην ειδικός σύμβουλος του κ. Γεράσιμου Σαπουντζόγλου (τότε διοικητής του ΟΕΕΚ) συγγενής πρώτου βαθμού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, οικονομολόγος στις σπουδές, δίδασκε σε δύο ΙΕΚ Ηλεκτρονικά, Φωτοαντιγραφική μηχανή, χρήση Η/Υ, Αργυροχρυσοχοΐα και Τεχνική Χειροποίητου Κοσμήματος. Οι αμοιβές του κρίθηκαν εικονικές από τους ελεγκτές. Ο κ. Σαπουντζόγλου στο απολογητικό του υπόμνημα αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ελεγκτών, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε η διαχείρισή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Σαπουντζόγλου που κατηγορείται ότι προσέλαβε δύο πρώην στενούς του συνεργάτες με μισθούς ιδιωτικής σύμβασης αναφέρει στο υπόμνημά του ότι αυτοί ήταν αναγκαίοι γιατί διαφορετικά η χώρα θα χρειαζόταν να επιστρέψει στην Ε.Ε. 20,1 εκατ. ευρώ κινδυνεύοντας να μη χρηματοδοτηθεί για συγκεκριμένη δράση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες δίδαξαν αντικείμενα από «ηλεκτρολογικό σύστημα αυτοκινήτων» έως «Ανελκυστήρες-εφαρμογές» και πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους αυτές. Δικαστικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η κατηγορία για απάτη δεν είναι σωστά τεκμηριωμένη, καθώς αναφέρεται σε δαπάνες με πολύ μικρό ύψος και πιθανόν δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο. Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών είχαν υπολογίσει τη ζημιά, που δεν καταλογίσθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ.